AKKE-projekti
Tampereen Teatterimuseo ry sai 2024 tammikuussa Pirkanmaan liitolta rahoituspäätöksen hankkeeseen Näyttely- ja museotoiminnan digitaalisen ympäristön testaaminen. Määräraha myönnettiin Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) –määrärahasta, ja oli suuruudeltaan 64 226 euroa. Rahoituksen ansiosta Tampereen kaupungin vuonna 2023 myöntämällä kertaluonteisella avustuksella aloitettu työ digitaalisen museon perustamisesta sai jatkoa.
Yhteistyökumppanina hankkeessa on lisäksi Finlayson Art Area. Hankkeen aikataulu on ollut poikkeuksellisen kireä. Rahoituspäätös saatiin tammikuun lopussa 2024, ja hankkeen päättymispäiväksi tuli rahoitusehdoista johtuen jo 31.12.2024.
Suunnitelman mukaan hankkeessa julkaistaan kolme eri tekniikalla toteutettavaa digitaalista näyttelyä, joilla testataan niiden käyttökelpoisuutta. Samalla selvitetään, mitä vaatimuksia digitaalinen näyttelytoiminta edellyttää museolta. Hankkeen tuloksena syntyy kokemusraportti, joka on kaikkien harraste- ja ammattilaismuseoiden hyödynnettävissä. Samoin kehitettävä teknologia on muiden pirkanmaalaisten museoiden hyödynnettävissä tulevaisuudessa.
Ensimmäinen valmistunut versio oli Teatterikaupunki näyttely, jossa perinteisen näyttelyn 360-kameran tallenteisiin lähdettiin rakentamaan tekstiesittelyjä ja ääniopastuksia. Valmistunut versio julkaistiin digimuseo.fi –alustalla kesällä 2024.
Vaikka näyttely on periaatteessa valmis, digitaalisuus mahdollistaa niiden muokkaamisen vielä myöhemmin. Tavoitteena onkin, että tekoälyä hyödyntämällä muokkaamme vielä osaa ääniopastuksia entistä paremmiksi.
Hankkeen toinen näyttely on huomattavasti kokeellisempi. Siinä tavoitteena on rakentaa pelillinen näyttely, jonka kohdeyleisönä on nuoremmat ikäluokat, ja jossa hyödynnetään Tampereen Teatterimuseon varsin laajoja valokuvakokoelmia.
Hankkeen kolmas näyttely on Finlayson Art Arean perinteisempi 3D-malliin toteutettava taidenäyttely, jossa kohdeyleisönä on erityisesti kansainvälinen yleisö. Tarkoituksena on kokeilla digitaalisen näyttelytoiminnan soveltuvuutta tulevien perinteisten näyttelyiden markkinointiin.
Ylimääräisenä kokeiluna keväällä 2024 toteutimme Seppo Mäen kokoaman erinomaisen Näyttelijät sodassa –näyttelyn ääniopastuksen, jonka jokainen vierailija saattoi kuunnella omasta kännykästään.
Ilman Pirkanmaan liiton rahoitusta tässä hankkeessa toteutettujen kokeilevien näyttelyiden toteuttaminen olisi ollut mahdotonta. Digitaalinen näyttelytoiminta ei kilpaile perinteisten näyttelyiden kanssa eikä vähennä perinteisen museotyön merkitystä millään tavoin. Digitaalisuus tuo siihen rinnalle uusia mahdollisuuksia elävöittää näyttelytoimintaa, ja lisäksi se tuo mahdollisuuden laajentaa museon toimintaa.