Baletinopettaja Hannele Suomalainen

Hannele Suomalainen 1000px
08.06.2022
Henkilöesittelyt • Tanssitaide

Hannele Suomalainen jatkaa tanssioppilaitoksen rehtorina omassa balettikoulussaan jonka hänen äitinsä Sini Virtanen perusti v.1965 (https://www.balettikoulu.net). Balettikoulu on toiminut Pirkanmaalla vuodesta 1986 lähtien. Toimipaikat ovat Tampereella ja Ylöjärvellä. Balettikoulu on hyväksytty antamaan taiteen perusopetusta laajan ja yleisen oppimäärän mukaisesti. Oppilaita balettikoulussa on kirjoitushetkellä yhteensä noin 270, tanssinopettajia 8 ja koulusihteeri.

Tanssilajeina ovat baletti, jazz, nyky- ja showtanssi sekä lastentanssi. Balettikoulun päätoimipaikat ovat tällä hetkellä Klingendahlilla ja Ylöjärven Urheilutalolla. Lisäksi toimintaa on Tampereen yhteiskoulun lukion tiloissa ja Haukiluoman, Pappilan ja Rantaperkiön päiväkodeissa.

Hannele Suomalainen hoitaa nykyisin balettikoulun hallinnollinen johdon, koulutuksen suunnittelun ja järjestämisen, esiintymistoiminnan järjestämisen, opetustyön, koreografioiden suunnittelun ja niiden harjoittamisen oppilaille ja opetusharjoittelijoiden koulutuksen. Lisäksi hän toimii baletin erikoiskoulutuksesta vastaavana opettajana ja tanssikilpailuihin kouluttajana.

Hannele Suomalainen aloitti tanssinopiskelun 5-vuotiaana Tampereella Liisi Hallaksella, Elwa Molinilla ja Birgitta Kiviniemi-Cheremeteffillä. Hän pääsi Suomen Kansallisoopperan balettikouluun 14-vuotiaana, jossa pääopettajina olivat Marita Ståhlberg ja Maj-Lis Rajala. Hän valmistui ammattitanssijaksi vuonna 1981 ja tanssi Suomen Kansallisbaletissa vuosina 1981-1984.

Hannele kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1982. Hän joutui lopettamaan uransa polvivaivojen vuoksi ja hän kouluttautui fysioterapeutiksi valmistuen v. 1986. Siitä koulutuksesta oli suurenmoista hyötyä baletinopettajuudessa. Hän suoritti tanssin pedagogiopinnot Kuopion Konservatoriosta v.1991.

Tanssinopettajaksi valmistuttuaan hän ryhtyi opettamaan Sini Virtasen v.1965 perustamassa koulussa, jonka vastuulliseksi johtajaksi hän siirtyi v.2000 Sinin jäätyä eläkkeelle. Balettikoulun nimi on nykyisin Balettikoulu Hannele Suomalainen ky. Hannele valmistui tanssioppilaitoksen rehtoriksi Jyväskylän Yliopiston rehtori- instituutista v. 2008.

Hannele Suomalainen on täydentänyt tanssinopintojaan lukuisilla ulkomaisilla ja kotimaisilla baletin mestarikursseilla. Hänen opettajiaan on ollut mm. Pietarista, Moskovasta ja Tallinnasta. Lisäksi hän on käynyt useina vuosina Balettipedagogit ry:n järjestämillä didaktiikkakursseilla sekä muilla opettajille järjestettävillä kursseilla. Ulkomaisia opintoja hänellä on mm. Lontoossa, jossa hän on kesäisin seurannut Royal Baletin järjestämiä Kansainvälisiä balettikursseja. Lisäksi hän on opiskellut tanssia New Yorkissa, Tukholmassa, Pariisissa, Kölnissä ja Tallinnassa.

Tärkeänä Hannele Suomalaiselle on tyylipuhtaan klassisen baletin tradition siirtyminen sukupolvelta toiselle, sekä uusien liikeideoiden hyödyntäminen nykybalettikoreografioissa.

Hannele on tehnyt koreografioita useisiin eri baletteihin, joita on esitetty oppilasvoimin balettikoulun näytöksissä. Kokonaisia baletteja on esitetty lähes joka toinen vuosi. Ne on aina harjoitettu kahdelle tai useammalle eri osajaolle. Omia koreografioita Hannelella on mm baletit Lumikuningatar, Nuket, Liisa Ihmemaassa ja Pieni Merenneito. Perinteisen pohjalta olevia koreografioita ovat olleet baletit Joutsenlampi, Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen, Pähkinänsärkijä ja Coppélia.

Hannele Suomalaisen tanssioppilaita on esiintynyt lukuisissa valtakunnallisissa eri tanssikilpailuissa ja -katselmuksissa, mm. Valtakunnalliset balettikilpailut, Arktiset Askeleet, Estraditanssikilpailut ja Nuori kulttuuri Moves. Monesti näissä on menestytty hyvin kunniakirjoista pääpalkintoihin.

Baletin erikoiskoulutusoppilaita on vuosittain valittu Suomen kansallisoopperan erikoiskoulutukseen. Tällä hetkellä valtakunnallisen tason erikoiskoulutuksessa opiskelee seitsemän hänen tanssioppilastaan. Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen ammattikoulutuksessa on hänen oppilaitaan.

– Tanssissa minulle on tärkeätä aina ilo ja huumori samanaikaisesti tinkimättömän ahkeran työskentelyn kanssa. Tunnen suurta kiinnostusta pedagogisten taitojeni jatkuvaan kehittämiseen ja että saisin välitettyä oppilaalle mahdollisimman hyvän teknisen osaamisen oppilaan yksilöllisten resurssien puitteissa, tanssillista ilmaisua unohtamatta. Molemminpuolinen kunnioitus opettajan ja oppilaan välillä on eteenpäin vievän yhteistyön välttämätön perusta. Vastavuoroisessa yhteistyössä tapahtuu molemminpuolista hedelmällistä oppimista.

– Tanssipedagogina olen toiminut yli 30 vuoden ajan. Tanssi on minulle onnellinen elämäntapa ja opettajuuden hyvä puoli on siinä, että saan työskennellä lasten ja nuorten parissa kauneuden luomisprosessissa.

– Vuonna 2018 sain Balettipedagogit ry:n tunnustuspalkinnon vuoden balettipedagogina. Pro Dance -stipendin sain vuonna 2020. Myöntäjä Pro Dance -yhdistys.

– Tähtihetki on tammikuussa vuonna 2018 Valtakunnallisissa balettikilpailuissa, jossa minulle myönnettiin Balettipedagogien tunnustuspalkinto ja samassa kilpailutilaisuudessa koreografiani Metsänhengettäret voitti koreografiakilpailun. Tunnustuspalkinnon sain minulle niin kotoisassa ympäristössä, Helsingin Aleksanterin Teatterissa, jossa sain ammattitanssijan koulutuksen ja jossa tanssin ammattitanssijana.

Tanssitaiteilija, tanssitaiteen maisteri Anniina Kumpuniemi
Tanssija-koreografi, tanssin professori Marjo Kuusela

Tarja Kankainen

Muita julkaisuja aiheesta (jos löytyy):
Tampereen Teatterimuseo