Tankki täyteen -sarjan Juhana teki Ilmari Saarelaisesta ikisuosikin

Ilmari Saarelainen 1000px
14.01.2022
Haastattelut • Tampereen Työväen Teatteri

Ilmari ”Immu” Saarelainen on näytellyt Tampereen Työväen Teatterissa lähes 50 vuotta, mutta TV2 teki hänestä koko kansan suosikin.

Tankki täyteen -sarjan Juhana on rooli, joka on seurannut Ilmarin mukana vuosikymmenet. – Olen ikuisesti kiitollinen ohjaaja Neil Hardwickille. Hänen kanssaan työskentely on ollut urani kohokohtia ja muutti koko elämäni, kiittelee Saarelainen.

lmari Saarelainen syntyi Uudessakaupungissa, josta perhe muutti ensin Valkeakoskelle ja sieltä Tampereelle. Ossi-isä ja Katri-äiti tapasivat opiskellessaan Ateneumissa. Myöhemmin äiti maalasi muun muassa Arabian lautasia ja suunnitteli Hellakselle karamellipapereita. Isä toimi Suomen Trikoon mainospäällikkönä ja sen myötä Ilmari nähtiin jo nuorena vapaa-ajan pukimien mallina.

Lapsuuden kesiä Immu vietti paljon Uudessakaupungissa. Sieltä on peräisin vahva lounaismurre, joka on hänen tavaramerkkinsä samoin kuin iloitteleva huumorinsa.

Immu vedettiin jo varhain teatterin piiriin, kun Tampereen Nuorisoteatteri kaipasi poikia. Mikko Majanlahden ja Vili Auvisen ohjauksissa opittiin paljon. Majanlahti huomasi Immun lahjat ja kehotti häntä pyrkimään teatterikouluun.

– Ihmeekseni pääsin Suomen Teatterikouluun esittämällä Tove Janssonin tarinan Kuinkas sitten kävikään ja koulussa vierähti kolme vuotta. Opiskeluaikana sain olla avustajana Helsingin Kaupunginteatterissa. Käytännössä minut piti kuitenkin hengissä perhetuttu Pirkko Mannolan äiti, joka tarjosi maittavia aterioita, muistelee Immu naurahtaen.

Valmistumisensa jälkeen Ilmari Saarelainen sai kiinnityksen Kotkan kaupunginteatteriin vuosina 1968 – 69.

– Ajalta on jäänyt mieleen erityisesti  Leharin operetti Luxemburgin kreivi, jossa oli mukana loistava laulaja-näyttelijä Helena Salonius. Talossa oli ohjaajana Lauri Väärä ja myöhemmin tutustuin myös  hänen vaimoonsa Teija Sopaseen. Vierailin television Teijan keittiössäkin – meistä tuli hyvät ystävät.

– Syksyllä 1969 sain kutsun Tampereen Työväen Teatteriin, josta taitaa olla kiittäminen Mikko Majanlahtea. Talosta tuli kotiteatterini, jossa näyttelin lähes 50 vuotta ja vielä vuonna 2008 tapahtuneen eläkkeelle jäämisen jälkeenkin. On ollut hienoa saada näytellä sellaisten legendojen kuin Sylvi Salosen, Veijo Pasasen, Ossi Kostian, Raili Veivon ja Eila Roineen kanssa. Myös Tiina Weckströmiä arvostan suuresti. Sylvi Salonen mielestä jokaisen kohtauksen, jossa hän oli mukana, tuli olla hyvä ja hän osasi vaatia sitä myös muilta näyttelijöiltä. Nuorena se oli hyvää oppia, kiittelee Immu.    

Lähes viiteenkymmeneen vuoteen mahtuu lukuisia rooleja Tampereen Työväen Teatterissa. Erityisesti Immu muistetaan musikaaleista, opereteista ja komedioista, vaikka hän itse vähättelee laulutaitoaan.

– Minulla on oikeamielinen kateus heitä kohtaan, jotka pystyvät tekemään vaivattomasti ja täydellisen helposti musiikkia. Musiikki on aina ollut tärkeä osa elämääni. Nuorena kuuntelin Elvis Presleytä ja Paul Ankaa kunnes löysin loistavan Ella Fitzgeraldin. Ellaa olen kuunnellut paljon ja hän vieraili jopa Cabaré Oscarissa Tampereella.

– Oopperaa voisin sanoa intohimoksi ja Mozartin Figaron häitä  kuuntelisin vaikka joka päivä. Verdin Rigoletto ja La Traviata kuuluvat myös ykkössuosikkeihin, hehkuttaa Immu.

Mieluisimmiksi töikseen Työväen Teatterissa  Immu listaa roolit näytelmissä  Harold Pinterin Syntymäpäiväjuhla, Goethen Faust, George Taborin Taisteluni ja Hannu Salaman Juhannustanssit Kellariteatterissa. Eija-Elina Bergholmin ohjaus Juhannustansseista oli loistava  ja sain näytellä Kenttäläisen roolin. Matti Viirosen roolityö oli uskomattoman hieno, muistelee näyttelijä.

 Suuren yleisön suosikin Ilmari Saarelaisesta teki televisio. Jussi Tuomisen kirjoittama ja Neil Hardwickin ohjaama sarja Tankki täyteen sai vuosina 1978 – 80 valtavan suosion. Myöhemmin siitä on tullut nykynuortenkin suosima kulttisarja. Immu esitti sarjassa Sulo Vilénin (Tauno Karvonen) ja Emmi-vaimon (Sylvi Salonen) laiskanpulskeaa peräkamarinpoikaa Juhanaa. Juhanana Immu muistetaan vieläkin.

Saman tekijäkaksikon sarja Sisko ja sen veli toi Immun vastanäyttelijäksi Tuija Ernamon ja suosio oli jälleen taattu.

Ilmari Saarelainen on näytellyt monissa muissakin sarjoissa, kuten Elämän suola ja Antiikkieno, jossa hän oli  nimiroolissa. Hänet on nähty myös Visa Mäkisen elokuvissa.

Eläkkeelle päästyään Immu on vieraillut kotiteatterissaan TTT:ssa, naapurissa TT:ssa, Tampereen Komediateatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Teatteri Imatrassa. 

– Imatralla minulla oli rooli Kultalampi-näytelmässä, mutta sen esitykset jouduttiin ikävä kyllä koronapandemian takia lopettamaan kesken kauden, harmittelee näyttelijä.

Riku Suokkaan vuonna 2008 ohjaama yhden miehen näytelmä Parasta ennen on yhä ohjelmistossa.  

– Nyt pitääkin alkaa sitä kiireesti lämmitellä, iloitsee Immu koronarajoitusten hellittäessä. 

– Tärkeä rooli elämässäni on perheellä ja lapsenlapsilla. Noora-tyttären lapset Alvar 9 v. ja Aune 5 v. ovat papan silmäteriä ja heitä tavataan vaimon kanssa mahdollisimman usein. Teatteriakin tehdään heille tietysti tutuksi, tottakai.

 

ILMARI SAARELAINEN

 • Syntyi 12.9.1944 Uudessakaupungissa
 • Koti Valkeakoskella ja myöhemmin Tampereella
 • Opiskeli Harjun koulussa
 • Tampereen nuorisoteatterissa Mikko Majanlahden ja Vili Auvisen ohjaamana
 • Teatterikorkeakoulu 1965 – 68
 • Kotkan Kaupunginteatteri 1968 – 69
 • Tampereen Työväen Teatteri 1969 – 2008
 • Eläkkeellä vieraillut mm. TTT:ssa, TT:ssa, Helsingin kaupunginteatterissa, Suomen Kansallisoopperassa, Teatteri Imatrassa
 • Yhden miehen ilta Parasta ennen, 2008, vielä ohjelmistossa
 • TV2:n suosikkisarjoissa mm. Tankki täyteen, Sisko ja sen veli, Elämän suola, Antiikkieno
 • Vaimo Leena, TTT:n eläkkeellä oleva kampaaja-maskeeraaja
 • Tytär Noora, lapsenlapset Alvar 9 v.  ja Aune 5 v.
 • Asuu Palomäentiellä Tampereella
Kosti Elo (1873–1940)
Maija-Leena Raipia aloitti tanssimisen jo lapsena

Katariina Fleming

Muita julkaisuja aiheesta (jos löytyy):
Tampereen Teatterimuseo