Tanssija Kari Nikkilä

Drama maskit duotone 1000px
08.06.2022
Henkilöesittelyt • Tanssitaide

(s. 11.12.1955)

Kari Nikkilä suoritti Tampereella ammattikoulun 2-vuotisen asentajalinjan. Hänen setänsä Hannu Nikkilä oli ollut aikaisemmin tanssijana ja laulajana TTT:n opereteissa. Kari oli nähnyt hänet teatterissa ja oli luonnollista, että urheileva nuorimies alkoi myös tanssia.

Lapsena Kari oli tanssinut suomalaisia kansantansseja. Myöhemmin hän opiskeli Tampereen Teattereiden Liikunta- ja Balettikoulun klassisen baletin valioluokalla. Hän suoritti kyseisen koulun nelivuotisen ammattitanssijakurssin 1973-77. Pääaineen opettajana oli balettimestari Ritva Kasurinen. Kari otti osaa balettikoulun järjestämiin kesäkursseihin vuodesta 1972 lähtien. Siellä olivat opettajina mm. neuvostoliittolaiset pedagogit Jekaterina Malahovskaya, Sinaida Jetrovskaja, Natalia Konjus ja Olga Elimovitz.

Jo 1972 Kari Nikkilällä oli kuorotehtäviä Tampereen Teattereiden Liikunta- ja Balettikoulun tuottamassa baletissa Tuhkimo, joka esitettiin Tampereen Teatterissa. 1973 hän tanssi pakkaspojan soolo-osan baletissa Pessi ja Illusia ja pääosan, Fransin, baletissa Coppelia vuonna 1974. Lisäksi koulunsa tanssi-illoissa hänellä oli useita soolotehtäviä. Kari Nikkilä tanssi myös Tanssiteatteri Polarissa sen alkuajoista lähtien vuoteen 1978, jolloin koulu muutti Frenckellin tiloihin. Silloin hän lopetti tavoitteellisen tanssimisen. Kari Nikkilä ja Matti Alenius olivat baleteissa vuorottelevia pääosien esittäjiä. Karin balettitekniikka oli parempi kuin Matin.

Kari Nikkilä kävi aiemmin koetansseissa Suomen Kansallisoopperan balettiin ja olisi päässyt sinne, mutta se olisi ollut hänen mielestään vain välietappi ammattiuralla. Ritva Kasurisen kanssa hän pääsi pyrkimään Tukholman kansallisbalettiin Matti Aleniuksen ja muutaman Polarin tanssijattaren kanssa. Matti Alenius ja kolme tyttöä hyväksyttiin sinne. Kari palasi Suomeen. Hänellä oli hyvä ammatti, eikä hänellä siinä vaiheessa ollut motiivia eikä kunnianhimoa pyrkiä ammattitanssijaksi.

Kari Nikkilällä oli lisäksi esiintymisiä TV-1:ssä ja TV-2:ssa ja hän vieraili useasti Kuopio Tanssii ja Soi- festivaalien tanssikursseilla.

Lähde:
Haastattelu helmikuussa 2022 Kari Nikkilän kanssa ja lehtileikkeet kuvineen.

Taidetanssi Tampereella
Tanssitaiteilija, tanssitaiteen maisteri Anniina Kumpuniemi

Tarja Kankainen

Muita julkaisuja aiheesta (jos löytyy):
Tampereen Teatterimuseo