Historiaa

Perustaminen

Ahaa-Teatterin peruslähtökohtana on alkuajoista lähtien ollut korkeatasoisen lasten- ja nuortenteatterin tuottaminen. Perustava kokous oli vuonna 1970 Helsingissä. Teatterin ideoivat Tapio Kouki ja Kurt Nuotio. Varsin pian mukaan hankkeeseen saatiin Jussi Helminen, Marja Packalen ja Kirsti Kemppainen. Joukko täydensi vielä itseään muusikko Heikki Huttusella.

Esikuvat

Esikuvana Ahaa-Teatterille toimi Fickteatern Ruotsista. Fickteatern oli mullistanut ruotsalaisen kouluteatteritoiminnan vuonna 1968 koulujen luokkahuoneissa (tai voimistelusaleissa) yleisön istuessa lattialla, käsittelemällä arkisia ongelmia ja ennen kaikkea näyttelijät olivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.

Fickteaternin henkilökunnan kirjoittamasta kirjasta Barnteatern- en klassfråga tuli ilmestyttyään 1970 monien teattereiden oppikirja Skandinaviassa. Toinen vaikuttaja oli myös tanskalainen teatteri Banden.

Tampereelle

Tampereelle muutto tuli ajankohtaiseksi Kurt Nuotion neuvoteltua toimitiloista Tampereen kaupungin kanssa (Pyynikin kesäteatteri ja Vehmaisten tyhjentynyt kansakoulu). Muutollaan Ahaa-Teatteri pyrki eroon Helsinki-keskeisestä teatterielämästä. Myös Tampereen sijainti oli kiertueiden kannalta huomattavasti keskeisempi.

Ensimmäinen ensi-ilta Tampereella oli heinäkuussa 1971 (Robin Hood).

Teatterijohtajat

Lista työn alla.

Tampereen Teatterimuseo