Pelle Hermanni ja Äitiliini

Pelle Hermanni 1000px
06.06.2023
Lastenteatteri

Tamperelaisilla näyttelijöillä, etenkin Työväen Teatterin, on ollut  jo tv-toiminnan alkuajoista läheinen suhde tuohon  välineeseen.

Ajan oloon on  suhde senkun lujittunut huolimatta Eino Salmelaisen ankaristakin  jyrähtelyistä mitä tuli näyttelijöiden  tv:ssä ja radiossa keikkailuun.

Lastenteatteri on ollut Tampereella ehkä muuta Suomea enemmän esillä, oikeastaan jo Aurora Aspegrénin ajoista 1800-luvulta lähtien. Tähän ovat vaikuttaneet myös erityisesti Tampereella määrätietoisesti järjestetyt koululaisnäytännöt. Tammerkosken kaupungissa on todella panostettu lastenteatteriin, perustettiinpa 1985 Esko Raipian ja Tapio Parkkisen toimesta uraauurtava lastenteatterikin, Teatteri 2000.

Tätä taustaa vasten tuntuikin luontevalta , että kaksi Tampereen Työväen Teatterin vuonna 1930 syntynyttä  näyttelijää, Raili Veivo ja Veijo  Pasanen, tulivat maankuuluiksi  ja tavattoman suosituiksi  lapsille suunnatussa Pelle Hermanni  tv-ohjelmassa, jossa Pasanen esitti pelleä, Veivo Äitiliiniä.  Simo Ojasen käsikirjoittamaa sarjaa esitettiin  vuosina 1978-1988  peräti  80 jaksoa. Tammikuussa 1985 Työväen Teatterin uuden upean talon ”testinäytelmänä” ennen  varsinaisia avajaisia esitettiin Pelle Hermannin ryöstö, ohjaajina Veijo Pasanen ja Vili Auvinen.

Äitiliini Raili Veivo, joka ei yksityiselämässään tullut äidiksi,  saavutti näyttämöllä eräitä suurimpia voittojaan erityisen äidillisissä  osissa kuten Lassilan Mimmi  Paavaliinana  ja Brechtin  Äiti Pelottomana. (Allekirjoittanut muistaa vielä lämpimästi, miten  Raili Veivo  keväällä  1963 esitti minun, tuolloin 8-vuotiaan, äitiä Pohjantähden torppari Laurilan häätökohtauksessa  Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa. Sitä kävi katsomassa presidentti Kekkonenkin, joka sitten Tampereen Työväen Teatterin  75-juhlassa 1976  tanssi Raili Veivon kanssa.)

Klovnin hahmoihin on usein aavisteltu kätkeytyvän salattua tragiikkaa,ajateltakoon vaikka kuulua Pajatson aariaa. Myös Pasasen jo 57-vuoden iässä  yllättävään sairaskohtaukseen päättyneeseen elämään liittyi tragiikkaa ja vaikeuksia,  joiden  vakavuutta  monet  hänen iloisen ilveilijänmaskinsa alta tuskin saattoivat arvata. Vain pari päivää ennen Pasasen kuolemaa 17.2. 1988  oli nauhoitettu tavallista vakavamman tuntuinen Pelle Hermannin jakso, jossa Hermanni ja Äitiliini keskustelivat kuolemasta. Raili Veivolle tuli aika lähteä 11.2. 1993.

Mitäpä johtuukaan mieleen siitä, että Pelle Hermannin suuret ja erikoiset kengät tulivat korostetusti esille? No ensiksikin se, että ainakin pari suurimmista näyttelijänvoitoistaan Pasanen saavutti suutarin osassa (Kalevi Kalemaan Suutari Salinin perintö, Jalmari Finnen Suutarin  tyttäret.) Toisekseen se, että lapsena Pohjois-Savon Muuruvedellä  Pasasella ei ollut omia  kenkiä, vaan hän pääsi ulos vasta, kun vanhempi  veli palasi koulusta ja luovutti kengät kahdeksanlapsisen  köyhän  perheen nuorimmalle.

————

Tämä artikkeli löytyy myös EINO-lehden numerosta 1/23, jonka sähköisen version voi ladata TÄSTÄ.

Terhi Viljanen luotsaa Suomen vanhinta - Haiharan - nukketeatteria

Jussi Lehtonen

Muita julkaisuja aiheesta (jos löytyy):
Tampereen Teatterimuseo