Terhi Viljanen luotsaa Suomen vanhinta – Haiharan – nukketeatteria

Terhi Viljanen Haiharan nukketeatteri 500px
06.06.2023
Lastenteatteri • Nukketeatteri

Haiharan nukketeatterin perustaja Anne Kuronen luovutti Haiharan nukketeatterin jatkamisen ja johdon vuonna 1999 jo pitkään mukana olleelle Terhi Viljaselle. Teatteria esitetään yhä vanhassa idyllisessä kanalassa sekä lapsille että aikuisille.

Teatterin 40-vuotisjuhlaan vuonna 2019 valmistui sama näytelmä kuin avajaisiinkin, rakastettu Prinsessa Ruusunen. Se sai Terhi Viljaselta uuden sovituksen ja ohjauksen.

Viime kesänä nähtiin hänen aikuisille käsikirjoittamansa ja ohjaamansa Mitä muistan, mitä unohdin. Se oli koskettava kertomus erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä ja tietysti myös rakkaudesta. Tarina oli koottu kirjeistä, valokuvista ja muistoista. Ilmeikkäät nuket oli tehnyt Jenni Rutanen ja musiikki oli Jukka Viitasaaren. Esitys valmistui jo pandemia-aikana, mutta sai nyt jatkoaikaa.

– Haiharan nukketeatteri suunnittelee ja toteuttaa myös koko perheelle suunnattuja taidetapahtumia, joista merkittävin on jo 18 vuotta elokuisin pidetty Lasten taiteiden yö. Tapahtumaan osallistujat saavat sekä nauttia esityksistä että taiteilla itse työpajoissa, kertoo teatterijohtaja Terhi Viljanen.

– Nukketeatterin esitykset ovat pääosin kotiteatterin näyttämöllä, mutta jonkin verran käydään myös esiintymässä muualla. Joskus teatterin väki yllättää ja ilahduttaa Haiharan taidekeskukseen tullutta väkeä esiintymällä puistossa tai vaikkapa Kahvikamarin pöydän kulmalla.

– Järjestämme myös aika ajoin kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia nukketeatterista. Toissa kesänä pidettiin konsertti menneitten esitysten musiikeista. Muusikoista olivat mukana Anu ja Petri Ahjokoski.

– Tulevaisuuteen Haiharan nukketeatteri katsoo positiivisin mielin. Aina esityksen alkaessa ovelle saapuu eri ikäistä väkeä, joka haluaa tulla kokemaan tarinan nukkien taianomaisen tunnelman äärelle, kiittelee Terhi Viljanen.

 

Haiharan nukketeatterin esityksiä:

• 2019- 2022 Terhi Viljanen: Mitä muistan, mitä unohdin
• 2018 Terhi Viljanen: Veden matka
• 2017 Mika Waltari: Kiinalainen kissa
• 2016 Federico Garcia Lorca: Don Perlimplinin ja Belisan puutarharakkaus
• 2013- 2015 Gyu de Maupassant: Koru
• 2013 Charles Perrault: Saapasjalkakissa
• 2011- 2012 Mika Waltari: Kiinalainen kissa
• 2009 – 2011 Grimm: Prinsessa Ruusunen

 

 

————

 

Tämä artikkeli (lisäkuvineen) löytyy myös EINO-lehden numerosta 1/23, jonka sähköisen version voi ladata TÄSTÄ.

Pelle Hermanni ja Äitiliini
Lapsille ja aikuisille elämyksiä jo vuodesta 1969

Katariina Fleming

Muita julkaisuja aiheesta (jos löytyy):
Tampereen Teatterimuseo